Het verhaal achter Historische Kaart

Bij Historische Kaart verkopen we met veel plezier reproducties van historische kaarten. We hebben vooral Nederlandse steden in onze collectie, maar ook een flink aantal regiokaarten, kaarten van Nederland en historische wereldkaarten. Alles bij elkaar hebben we nu een collectie van ruim 140 kaarten. Af en toe komen er nog kaarten bij.

Op 1 september 2023 is deze webshop overgenomen door Jochems van Gelre BV. 

Jeroen is van bouwjaar 1973 en is 25 jaar werkzaam geweest in de culturele sector als eigenaar van VANWAARDE, een papier-restauratie-atelier met vestigingen in Beekbergen en Helmond. VANWAARDE restaureert voornamelijk oude archieven uit de 16e en 17e eeuw en heeft in de loop der jaren ook diverse oude historische kaarten en atlassen van bv Blaeu onder handen gehad. Met deze achtergrondkennis en passie voor het behoud van cultureel erfgoed is Jeroen dan ook een logische en natuurlijke opvolger van Hajo en Femke. 

Jeroen : "Ik ben echt superblij met de overname van deze prachtige webshop. Het heeft heel veel tijd en energie gekost om deze digitale collectie samen te stellen en daarvoor ben ik Hajo en Femke zeer dankbaar. Ik ga er alles aan doen om de collectie te behouden, goede kwaliteit te blijven leveren en verder uit te breiden zodat mensen nu en in de toekomst prachtige replica's van unieke historische kaarten aan hun muren kunnen blijven ophangen."

Hieronder lees je nog het verhaal van de vorige eigenaars, Femke en Hajo:

Hoe het begon: met opa, Michelin, en het idee van een vriend

De liefhebberij van kaarten zit nogal in de familie. De opa van Hajo tekende aan het begin van zijn carrire mee aan de Grote Bosatlas van Wolters-Noordhoff in Groningen. Bij opa en oma waren dus altijd atlassen in huis. En Hajo's moeder zat op vakantie altijd met een Michelinkaart op schoot in de auto. Vanaf de bijrijdersstoel werden de kinderen op de achterbank dan gewezen op kerken, kastelen, bruggen, bergen en andere bijzonderheden in het Franse landschap. Het duurde dan ook niet lang voordat Hajo zelf met zijn eigen Franse wegenkaart op schoot zat.

Maar eerlijk is eerlijk: het idee om reproducties van historische kaarten te verkopen is niet van onszelf, maar van een vriend van ons. Hij kreeg een keer bij toeval een historische kaart van Haarlem in handen. Toen hij bemerkte dat vrienden en kennissen tegen hem zeiden "kun je voor mij niet ook een exemplaar regelen bekroop hem het idee dat daar wel eens een markt in zou kunnen zitten. Zelf was hij niet van plan echt iets met het idee te doen, dus we zijn overeengekomen dat wij van het idee een webwinkel mochten maken. En ja, we zijn nog steeds vrienden :-)
En hij had gelijk: zodra we in april 2010 de 'deuren van onze webwinkel openden, begonnen meteen de eerste bestellingen binnen te druppelen. 


Onze collectie bestaat inmiddels uit ruim 130 kaarten, zowel van bekende cartografen en uitgevers als Joan Blaeu, Frederick de Wit en Frederik Willem van Loon, als onbekender werk.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn er wel wat ontwikkelingen geweest:

  • we hebben het aantal kaarten in de collectie flink uitgebreid
  • we zijn overgestapt op een nieuw uiterlijk van de website
  • en het belangrijkste: we zijn niet alleen prints (afdrukken) gaan verkopen, maar ook inlijstingen en passe-partouts.

Hoe we werken: een kijkje achter de schermen

Toen we in 2010 begonnen, lieten we elke bestelling door een extern bedrijf afdrukken en versturen. Maar toen we inzagen dat onze winkel cht levensvatbaar was, zijn we in het najaar van 2010 begonnen om zlf onze kaarten af te drukken.

Dat betekende investeren in een grootformaatprinter. Uit die printer rollen nu vrijwel dagelijks onze reproducties. Op onze productietafel hebben we inmiddels alle gereedschappen bij de hand om nauwkeurig en efficint passepartouts in te meten, te snijden, in te lijsten en te verpakken. Alles is nog steeds handwerk. Dat vinden we prettig, want daardoor kunnen we een hoge kwaliteit garanderen.